Anni. 2010.07.18. 19:51

Sziget 2010 ajánló

Sziasztok!

Hazánk legnagyobb fesztiválja,a Sziget line-up-ja már kész,így hát következzen egy kis ajánló:)

  
A -1.napon a magyar Kispál és a Borz zenekar búcsúzik a nagyközönségtől.A zenekar 1987-ben alakult,1989-ben kezdtek el koncertezni szerte az országban.Első lemezük 1991-ben jelent meg "Naphoz holddal" címmel.Azóta tíz sorlemezt, hét koncertalbumot, különböző filmzenéket,stb. adtak ki. Most,23 évvel a kezdetek után,a Szigeten lesz a búcsúkoncertjük.


  
Többek között Cseh Tamás emlékkoncerttel várják az érdeklődőket a 0.napon.Ezen a napon az emlékezés mellett az örömre is sor kerül,méghozzá a Reggae örömünnep keretében.Fellép a magyar Ladánybene 27(akik a hazánkban a reggae zene úttörői voltak),az amerikai The Aggrolites(az ő nevükhöz fűzhető a "mocskos reggae" kifejezés),aztán a kihagyhatatlan The Wailers(akik a világ legism
ertebb "reggae-intézményének" mondhatók),és persze a többi reggae-t játszó zenekar. Ezen az eseménydús napon lesz még a II.Magyar Jazz Napja is,amikor-mint nevéből rájöhetünk-a Jazz zene lesz a reflektorfényben,e stílus rajongóinak kedveznek.
Olyan,eddig általam nem említett nevek is játszanak ezen a napon,mint az 1994-ben alakult spanyol Ska-P,a brit Madness vagy az idén 17 éves svéd The Hives.


   Az 1.napon az 1998-ban,New Yersey-ben alakult,5 stúdió albumot és 10 zenei videót kiadott Ill Niño várja a metál kedvelőit. A lágyabb ritmusok rajongóinak például a magyar Csík zenekar és a spanyol Amparo Sanchez biztosít majd szórakozási lehetőséget a Világzenei Nagyszínpadon.Az A38-Wan2 Színpad egyik legismertebb neve a Bad Religion(a Los Angeles-i punk rock banda 1979-ben,31 éve alakult meg.Napjaink együttesei közül például a Blink-182,a Fall Out Boy,a Rise Against,a My Chemical Romance és az Avenged Sevenfold is azt állítja,hogy a Bad Religion hatással volt a zenéjükre.)Ugyan ezen a színpadon látható majd a kanadai Peaches is.


   A sokak által várt Faithless a 2.napon lép majd fel,a Nagyszínpadon(brit elektronikus banda,1995-ben alakultak.Az évek során 6 albumot adtak ki,amik 15 év alatt több mint 15 millió példányban keltek el.).
Rajtuk kívül Nagyszínpados fellépő még a Public Image Ltd.(amerikai post-punk banda,John Lydon alapította a Sex Pistols felbomlása után,1978-ban)és a The Specials (angol együttes,1977-ben jött létre,először The Automatics,majd The Coventry Automatics néven.7 nagylemezt adtak ki.)
Az A38-Wan2 színpadon többek között az 1996 óta működő,Hip Hop-ot,Grime-ot és Dubstepet játszó Foreign Beggars és az idén 11 éves magyar metálbanda,a Subscribe fog muzsikálni.

 
  
A 3.napon(nekem ennek a napnak a kínálata tetszik a legjobban) a Nagyszínpadot olyan zenészek lepik el,mint az 1993-ban alakult,amerikai nu metált és hard rockot játszó Papa Roach(7 lemezzel büszkélkedhetnek),a német Gentleman and The Evolution(német reggae zenekar,Gentleman,igazi nevén Tilmann Otto 1998 óta aktív zenész.),az angliában élő libanoni Mika(pályafutását 2006 végén kezdte,Pop,Indie és Soft rock műfajokban van leginkább otthon.2 albuma és 10 kislemeze jelent meg az elmúlt négy évben),valamint az amerikai-horvát(a Leto testvérek amerikaiak,a gitáros,Tomo Milicevic horvát származású) 30 Seconds To Mars rockegyüttes(3 albummal,rengeteg díjjal,az Echelonnal(rajongóikból álló csoport,akik népszerűsítik az együttest),stb büszkélkedhetnek),idén 12 évesek,ez idő alatt átmentek pár tagcserén,de a Leto testvérek(Jared és Shannon,előbbi híres színész,például Pánikszob
a,Rekviem egy álomért,Fegyvernepper stb,az együttes énekese,utóbbi pedig a banda dobosa) a zenekar oszlopos tagjai,ők hozták létre „családi vállalkozásként”.
A fiúk nem csak zenészek,mint feljebb említettem,Jared színész,emellett
zeneszerző,dalszövegíró,fest,Shannon szabadidejében fotózik,Tomo pedig a zenélés mellett szívesen főz.
Legutóbb 2009 decemberében jelent meg nagylemezük,This Is War címmel.

 

A legnépszerűbb magyar rockegyüttes,a Tankcsapda(1989-ben alapították Debrecenben,12 lemezt adtak ki) is a 4.napon lép fel,csak úgy,mint az angol The Cribs(a banda 9 éves,4 stúdióalbummal büszkélkedhetnek),a legendás,szintén brit zenekar,az Iron Maiden(heavy metal zenét játszanak már 1975 óta,arany-és platinalemezek sorát,ezeket beleszámolva 15 CD-jük jelent meg az elmúlt 35 év alatt,21-szer turnéztak világszerte,39 videóklippjük van,hazánkban az idei Szigeten járnak 10.alkalommal),a mexikóvárosi Los de Abajo(1992 óta muzsikálnak,a nagyérdemű örömére,összesen 8 albumot adtak ki),a reggae-t játszó Skarbone,az amerikai Kamelot(1991 óta aktívak,a metál stílusban vannak leginkább otthon),a francia Ez3kiel(1992-ben alapították),a most 55 éves német énekesnő,Nina Hagen(Punk rock-ot,Post-punk-ot,New wave-t,Gothic rock-ot és Glam rock-ot játszik),és a többi,általam nem említett művész.

   Az 5.napon is sztárdömpinget láthatnak majd a Szigetre látogatók,hogy csak a legismertebbeket említsem,a teljesség igénye nélkül: idén látogat először hazánkba a híres angol együttes,a Muse(1997 óta zenélnek együtt,eddig 5 lemezzel,1 válogatásalbummal és 3 DVD-vel örvendeztették meg rajongóikat),a 17 éve létrehozott banda, kanadai Billy Talent(először Pezz volt a nevük,Billy Talent-ként 3 nagylemezük és 14 kislemezük jelent meg),a brit rockzenekar,a Kasabian,a Danko Jones a kanadai Toronto-ból(1996-ban alapították),az amerikai Yeasayer(2006 óta aktív résztvevői a zenei életnek),akik pedig bulizni szeretnének és inkább az elektronikus dallamokat kedvelik,azoknak a Party Arénában különféle DJ-k,például DJ Shadow fogják a talpalávalóját szolgáltatni.

 

Csak úgy,mint a tavalyi,az idei Sziget felhozatala is nagyon színes,híres sztárokkal telített. Bármilyen zenei kategóriát is kedveljen a Szigetelő,biztosan meg fogja találni valahol a fesztivál területén. Én biztosan ott leszek,gyertek ti is;)

Anni,2010.© attendfestivalsnotwar.

süti beállítások módosítása